Yazıcıda Bekleyen Belgeleri Hızlıca Temizleme

 Windows üzerine tanımlanmış yazıcılarda zaman zaman bağlantıdan kaynaklı sorunlar oluşabilir. Yazıcının kapalı olması ya da bağlantının olmaması durumunda yazıcıya çıktı gönderdiğimizde #yazdırma kuyruğu dediğimiz yazıcı penceresinde birikir ve erişim olduğunda sırayla belgeleri gönderir.

Fakat iş hayatımızda ve yazıcının sıklıkla kullanıldığı alanlarda karşılaştığımız, yazıcının uzun süre erişilemediği durumlarda onlarca belki binlerce belge biriktiğinde hem yazdıramama, belleği taşırma sorunları ortaya çıkıyor hem de yazdırılması gereken belgelere artık ihtiyacımız kalmamış oluyor, kağıt israfı olmaması için yazdırılmasın istiyoruz. Tüm bu sebepler neticesinde o belgeleri iptal etmemiz gerekiyor. 3-5 belge olduğunda yazdırma kuyruğuna sağ tıklayıp tüm belgeleri temizle diyebiliyoruz.








Bilgisayarın sağ altında bulunan yazıcı simgesine çift tıklarsak bu ekran gelir ve belge sekmesinden tüm belgeleri iptal et diyerek bekleyen belgeleri iptal edebiliriz.

Ancak bekleyen belgeler çok fazla olduğunda genelde buradan oluşturduğumuz silme talebi işe yaramayacaktır. Bunun için küçük kod satırlarına ihtiyacımız var. Aşağıdaki adımları izleyerek bir yada binlerce belgeyi saniyeler içinde iptal edebilirsiniz. Hem de tüm yazıcılarda bekleyenleri tek seferde :)

1- Başlat'a CMD yazılır, gelen seçeneklerde Komut Sistemi(command system)'ne sağ tıklayarak Yönetici Olarak Çalıştır (Run As Administrator) seçeneği seçilir. 

2- Açılan komut penceresine sırasıyla kodlar yazılır. 
  >  net stop spooler    Enter'e basılır


    











> Del /F/S/Q %systemroot%\System32\spool\PRINTERS\*  Enter'e basılır.















Bende 2 adet bekleyen belge varmış temizledi, sizde daha fazla da olsa bir kaç saniye içinde bitecektir. Şimdi yazırma biriktiricisini yeniden başlatalım. 

> net start spooler Enter'e basılır.












Yazdırma biriktiricisi hizmeti başladığı zaman ekranları kapatarak yazıcınızı açıp her şey normal gibi kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Gördüğünüz gibi çözümsüz hiç bir şey yoktur :) 

İyi çalışmalar dilerim...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SQL SERVER'da sa ve diğer kullanıcıları aktif etme

C# ile SQL Veritabanı Yedeğini Alma