C# ile dosya Sıkıştırma / Rar'lama

Merhaba Dostlar,

Bugün konumuz C# ile dosyaları ya da klasörleri .rar ile sıkıştırmak. C# programlama diliyle yapabileceklerimiz düşündüklerimizden çok daha fazlası. Ben sizlere C# programlama dili ile düşünemediğiniz ama yapabileceklerinizi anlatmayı da hedeflemekteyim aynı zamanda. Bu konuda bunlardan bir tanesi. Artık dosyalarınızı rar haline getirebileceğiniz projeleriniz olabilir. Bu .rar dosyasını ftp ye otomatik yükleten yahut mail atan projeler oluşturabilirsiniz. Mesela bir oluşturulmuş veritabanını ki bununla ilgili koda ulaşmak isterseniz tıklayabilirsiniz. Bir çok amaçta kullanılabilirken fazla uzatmadan kodlara geçmek istiyorum.



Öncelikle rar haline getir yazan bir buton oluşturdum bunu göstermeme gerek yok kendi form tasarımlarınızı yapabilirsiniz. Rar özelliğini kullanabilmemiz için eklememiz gereken kütüphaneler şunlardır:

using System.IO;
using Ionic.Zip;
using System.Net;

Ardından rarlamak istediğiniz butonun click eventine şu kodları ekleyeceğiz.

 string dosya1, dosya2;
            dosya1 = Application.StartupPath + "\\rarlanacak dosya adı ve uzantısı";
            dosya2 = Application.StartupPath + "\\rarlanacak dosya adı ve uzantısı";
            using (ZipFile zip = new ZipFile())
            {
                zip.Password = "1234";
                zip.AddFile(dosya1,@"\");
                zip.AddFile(dosya2,@"\");
                zip.Save("Yedek.rar");
            }

Bu kodda Application.StartupPath kodu dosyaların projemizin başladığı dizinde olduğunu bildiren koddur. Onun yerine başka bir dizin yazabilirsiniz. Sonraki \\ işaretlerimizden sonraki kısım ise dosyalarımızın adı ve uzantısı olacak şekilde yazılmalıdır örneğin: images.jpg gibi istediğimiz kadar dosya ekleyebiliriz. dosya1, dosya2 değişkenlerini artırabiliriz yani. Ayrıca zip.password komutu rar dosyamıza şifre eklemektedir bu özelliği kullanmak istemeyenler bu satırı yazmayabilir. en sonda zip.Save(); komutu içerisine oluşan rar dosyasının adını yazmamız gerekir. Bu kod işlemi tamamlayan koddur ki olması muhakkak gerektiğini unutmayalım. 

Bugün ki yazımızın sonuna geldik. İçeriklerden daha hızlı haberdar olmak için beni sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi ve videolu eğitimler için youtube kanalıma abone olmayı unutmayın. Görüşmek üzere :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yazıcıda Bekleyen Belgeleri Hızlıca Temizleme

C# ile Restorant Otomasyonu Tasarlama

C# ile Datagridview'e Veritabanından veri çekme